Klap jij ook wel eens dicht door gedachten als: Ik kan het niet. Ik doe het ook nooit goed, of: Ik stel altijd iedereen teleur? Je (hart) raakt onzeker als jij jezelf in twijfel hoort trekken via jouw gedachten. Je gevoelens gaan dan met je aan de haal en jouw mening over jezelf verliest elke realiteit. Jouw hart – als het centrum van al je gevoelens – kan deze chaos niet meer verwerken en verstopt jouw onzekerheid achter een stevig harnas (ofwel je ego).
ONTKENNING
Je eigen onzekerheid wordt nog eens versterkt doordat anderen dit aan je terug spiegelen via woorden of lichaamstaal. Door een harnas rondom je hart aan te leggen, schakel je je gevoel uit en kun je doen alsof er niets aan de hand is. Zo ontken je je pijn en onzekerheid zonder dat jij je hiervan bewust bent. Het ego (je harnas) zal er alles aan doen om niet door jou gezien te worden uit angst dan alle controle kwijt te raken over jouw onzekerheid en emoties.
Zo liet ik lange tijd niemand mijn ware gevoelens zien. Met mij was het altijd oké en ik draaide elke vraag van de ander direct om met een tegenvraag: En jij? Hoe is het met jou? Ik bleef consequent mijn volledige interesse tonen in de ander als bliksemafleider van mijn onzekerheid in het uiten van mijn ware gevoelens. Ik zag niet wat ik deed, terwijl ik mij wel afvroeg waarom de ander zoveel aan het woord was en ik geen kans kreeg om gezien te worden in mijn worstelingen met het leven.
ALS HET HARNAS VALT
Jij hebt het harnas rondom je hart gecreëerd om je emoties onder controle te houden. Het ego is een wankele constructie die op het moment dat je diepste pijn door een schokkend voorval wordt getriggerd, scheurtjes krijgt of zelfs helemaal uit elkaar valt. Wat er dan gebeurt is dat jouw gedachten over jezelf volledig op hol slaan. Je hebt je gevoelens en gedachten niet meer onder controle omdat je armzalige zelfbeeld en werkelijke eigenwaarde nu bloot zijn komen te liggen.
Je zelfbeeld kan zo destructief worden, dat je een black-out of depressie krijgt. Bij een black-out loopt jouw stress zo hoog op dat je gevoel en denken geen contact meer maken met elkaar en er korsluiting ontstaat in het vormen van je mening. Een depressie ontstaat doordat je jezelf klein maakt met jouw gedachten over jezelf. Je gevoelens gaan hiermee aan de haal en jouw mening over jezelf verliest elke realiteit. Je zit in een vicieuze cirkel die zich steeds strakker om je heen spant.
Op mijn 42ste raakte ik in een depressie. Het doek viel toen ik niet meer in staat was mijn angst voor afwijzing te verbergen. Ik was moe van het vechten tegen mijzelf. Ik kon niet langer ontkennen dat ik mijn emoties niet onder controle had. Ik zakte weg in een diepe overtuiging dat ik niet bijzonder genoeg was om van te houden. Ik gaf het op met het gevolg dat ik elke interesse in mijzelf of een ander verloor.
ALS DE WIL IS LAMGESLAGEN
Soms is de eigenwaarde zo ver gedaald, dat iemand geen mogelijkheden meer kán zien. De ziel is klaar met het aardse leven en wil het liefst terug naar het hemelse paradijs. Dit verlangen is destructief en het houdt iemand vast in totale ontkenning van zichzelf. De wil om een uitweg te zoeken is door verlies op hoop en geloof lamgeslagen. Zonder de wil is er geen weg vooruit. Hier is psychosociale begeleiding nodig om de levenswil weer aan te sterken.
Ik kwam niet meer van de bank en ik interesseerde mij nergens meer voor. Ik werd door mijn omgeving geforceerd om hulp te zoeken en mijn enige uitweg leken antidepressiva. Deze brachten kortstondig de rust in mijn lijf om weer naar een toekomst te willen kijken. De depressie was uiteindelijk mijn zetje naar een nieuw hoofdstuk in mijn leven: de weg naar mijn authentieke zelf.
ZELFBEELD BOUWEN
Als de wil er is, kan er gebouwd worden aan een sterk zelfbeeld. Je eerste stap is het onderkennen van je haperend zelfbeeld. Dit is vaak geen probleem als jij voortdurend aan jezelf twijfelt of herstellende bent van een depressie. Als jij echter nog met een stevig harnas rondom je hart leeft en jouw ego gebruikt om je verzwakt zelfbeeld te verbloemen, is het lastiger te zien dat je in ontkenning bent. En jij lezer, hoe zit het met jou?
Het is belangrijk te weten dat jouw zelfbeeld niet alleen gebouwd is op je ervaringen uit dit leven. Door eerdere levens is jouw ziel ook belast met overtuigingen over jezelf en heeft hij daarvan bijvoorbeeld schaamte- of spijtgevoelens vastgehouden. Dit zorgt ervoor dat jouw ziel een kei is in het ontkennen en verbloemen van jouw ware diepere gevoelens. Ik heb al vele bijzondere vormen van ontkenning in mijn praktijk voorbij zien komen. De weg naar heling voor de ziel is om contact te maken met je innerlijk weten om jouw zelfbeeld te versterken. Weet dat iedereen dit kan.
– Wil je meer weten over het hart, het hoofd en de sociale aspecten hiervan? Lees dan regelmatig mijn blogs! –
0 Reacties