Op het moment dat je zelfbeeld niet klopt met wie jij werkelijk als ziel bent, verlies je je authenticiteit. Je neemt het evenbeeld van de ander aan als jouw zelfbeeld, omdat jouw oerbrein nog steeds gelooft dat je de groep nodig hebt om veilig te zijn. Je past je aan en ontkent hiermee een deel van je eigen behoeften, waarden en kwaliteiten.
HET VERLIES VOELEN
Toen ik 10 jaar oud was, was mijn beste vriend een krielhaan. Ik nam hem in mijn armen en zo liepen wij soms uren samen rond. Ik had een bijzondere verbintenis met dit dier en deelde al mijn kinderlijke zorgen en plezier met hem. Op een dag kwam ik thuis van school en zag ik hem niet tussen de kippen. Ongerust ging ik op onderzoek uit en hoorde ik dat mijn vader hem geslacht had. Ik dacht dat ik steenrijk was, totdat ik dit verlies voelde. Ik was geschokt en in rouw. Ik kreeg een hekel aan de vriezer beneden in de kelder. Elk stuk kip dat daar nog uit kwam, weigerde ik te eten als mijn vriend. Ik voelde mij verraden in mijn eigen waarden en normen.
HET VERLIES DRAGEN
Toch bleef ik al het andere vlees dat op mijn bord kwam opeten, maar wel met een nieuw gevoel: walging. Door mijzelf niet te erkennen in dit gevoel, ontkende ik een deel van mijn authentieke zelf dat een diepe en betekenisvolle verbinding heeft met dieren. Ik paste mij aan omdat ik als kind veiligheid nodig had om er te mogen zijn. Ik volgde mijn overlevingsnatuur door de regels van anderen te volgen en zodoende zeker te stellen dat ik niks tekort kwam binnen het gezin.
Een sterke overtuiging uit mijn oerbrein vertelde mij: samen sta je sterker dan alleen. In een groep met solidair gedrag is er minder kans om ten prooi te vallen aan de gevaren van buitenaf. In de oertijd ging het hier over leven en dood, maar in de huidige maatschappij loert het gevaar meer in de harde oordelen of het verlies van vriendschap. Een goed voorbeeld zijn de pubers en hoe zij zich bijna identiek kleden. De puber wil niet opvallen binnen de groep, want dit zou hem als potentieel doelwit van pesterijen té kwetsbaar maken in deze fase van ontwikkeling.
HET AFHANKELIJKE KIND
Pas enkele maanden geleden kon ik na het overlijden van mijn hond – met wie ik eenzelfde diepe zielsverbinding had als mijn haantje – mijn ware gevoel volgen en stoppen met het eten van vlees. Wat hield mij dan toch al die tijd tegen?
Ik nam en droeg mijn verlies door – zelfs als volwassene – tegen mijn zin in vlees te blijven eten. Vanuit mijn afhankelijke positie als kind was ik de volger (van een ander) en niet de leider (van mijzelf). Ik leerde als kind hoe ik mij moest gedragen om veilig te zijn en zo werd ik door mijn omgeving gevormd. Zelfs in mijn volwassenheid liet het innerlijke kind in mij zich nog steeds leiden, omdat dit kind nog niet de kracht had om haar eigenheid te laten zien vanuit een gevoel van basisveiligheid.
AUTHENTIEKE ZELF
Ik verloochende mijn eigen behoefte en waarheid over het eten van vlees. Ik verbond mij niet met mijn eigen waarden en koos voor de waarheid van een ander om instinctief veilig te zijn. Dieren horen bij mijn authentieke zelf (ofwel: mijn zielsbeeld). Vanuit hun symboliek als krachtdieren laten zij mij zien waar ik mijzelf verder mag ontwikkelen. Dit bepaalt mede wie ik als ziel ben en wat ik voor anderen kan betekenen. Nu ik dit weet, vraag ik mij wel eens af waarom het zo lang moest duren voor ik mijn authentieke zelf kon respecteren en een volwassen keuze kon maken. Het antwoord is dat het mij vele jaren gekost heeft om de basisveiligheid te verwerven die ik van huis uit niet meekreeg. Aan jou de vraag welke keuze jij hebt uitgesteld of nog steeds niet maakt uit angst buiten de groep te vallen.
DE LEEGTE HERKENNEN
Hoe kan jij weten waarin jij nog niet jouw authentieke zelf volgt? Het gaat om het herkennen van jouw innerlijke leegte. Deze vind je door jezelf af te vragen: wat mis ik in mijn leven, waardoor ik mij niet tevreden voel over mijzelf als persoon of de dingen die ik doe? Het antwoord leidt jou naar jouw werkelijke behoeften en waarom deze zo belangrijk voor je zijn. Dit is het gat dat jij mag dichten om bij jezelf te komen.
– Wil jij meer weten over het vinden van jouw authentieke zelf? Blijf mijn blogs volgen en verbaas je over jouw mogelijkheden om te groeien. –
0 Reacties