Home » Blog » Patronen » Uit je comfortzone

Uit je comfortzone

door | 4 mrt, 2020 | Patronen

Herken je dat ook als een enorme uitdaging? Je wilt de dingen anders in je leven, maar toch vind je het moeilijk om je comfortzone te verlaten en echte verandering toe te laten. Het bekende voelt veilig en je vermijdt – vaak onbewust – nieuwe stappen omdat je simpelweg niet weet wat je ervoor terugkrijgt. Deze onzekerheid maakt dat je in oude patronen en thema’s blijft hangen die jou niet écht gelukkig maken.

Een groot deel van mijn leven zocht ik vruchteloos naar een oplossing voor mijn sociale angsten. Onbewust saboteerde ik mijn ontwikkeling, doordat ik bleef luisteren naar een stemmetje dat zei: je bent het niet waard om gezien te worden. Ik was bang dat ik niet kon zijn wat anderen van mij verwachtten en dat ik daardoor alleen zou komen te staan. Dus hield ik mij klein. Het échte probleem was dat ik niet de moed had om mijzelf te laten zien. Ik was bang om te falen in wat ik nu noem: mijn levensmissie.

Wat je levensmissie is ga je begrijpen als je onderweg bent. Je bent hier om dingen te leren en door te leren ontvouwt zich jouw pad en vervul je je roeping in dit leven. Maar als het leren op zichzelf al een blokkade vormt door het ontbreken van moed (om te durven leren), dan kom je nooit verder dan de eerste hobbels op je pad.

De hobbel die ik maar niet leerde te nemen was mijzelf te zien als iemand met waarde. Ik leefde als een angstig muisje en ik zei nauwelijks iets als ik het woord kreeg. Ik vond de moed niet om uit mijn comfortzone te komen en mijzelf het woord te geven. Zo nam ik die ene – voor mij immense – hobbel niet, waardoor ik bleef hangen in mijn gewoonte mijzelf stil te houden. Ik begreep niet dat leren voortkomt uit het tonen van mijn moed.

Stel jij jezelf weleens de vraag: Wat heb ik écht nodig om gelukkig te zijn? Misschien worstel je met het idee dat anderen het vaak beter weten, doen of hebben dan jij. Of trek je jezelf in twijfel en fixeer je jezelf op de ander. Misschien stel je je eigen behoeften en doelen uit om in verbinding met die ander te kunnen zijn. Of put je meer zekerheden uit de verbinding met een ander dan uit de verbinding met je hart. Je onbewuste angst liefde kwijt te raken, houd je dan tegen te zijn wie je bent. Als je de moed hebt jezelf te ontmoeten, zul je merken dat er echte liefde ontstaat. Jij bent in staat jezelf vanuit je hart onvoorwaardelijk lief te hebben en de ander te omarmen zoals hij is.

Op mijn zesde kreeg mijn zus een orgel en ontdekte ik mijn grote passie: piano spelen. Ik pingelde er op los. Maar op een dag kwam er een koper die het orgel meenam en zag ik mijn droom in duigen vallen. Wat had ik daar als inmiddels achtjarige aan kunnen doen? Nou, genoeg! Als ik op dat moment mijn ouders had verteld hoe graag ik erop speelde, dan had ik kunnen voorkomen dat het orgel werd weggehaald. Zij zagen mijn plezier destijds niet als ik speelde. Ik kreeg geen les (zoals mijn zus) maar dat had ik ook niet nodig. Mijn vreugde lag in het ongeremd pingelen en mijn eigen liedjes componeren. Als ik de zelfliefde had gevoeld om mijn ouders te vertellen hoe graag ik dat deed, dan hadden ze mij dat niet ontnomen. Ik liet de kans echter voorbij gaan, omdat ik geloofde dat ik het niet waard was. Op mijn 49ste vond ik mijn liefde voor de piano terug en nu ‘pingel’ ik er weer intuïtief op los om mensen via de helende klanken terug te brengen naar hun echte verlangens.

Durf jij te kiezen voor jouw ware talenten en passie? Deze liggen in je hart, maar zolang jij blijft dromen en niet tot actie komt, zul je ze nooit bereiken. Jouw ware behoeften en zielsvermogens popelen om ontdekt te worden. Soms is de weg naar je hart net als bij mij geblokkeerd, waardoor je denkt: Dit is nu eenmaal wie ik ben. Maar is dat waar? Het vraagt moed om deze vraag eerlijk te beantwoorden. Net als het moed vraagt om uit je comfortzone te stappen en je toekomst vol vertrouwen tegemoet te treden. Mocht je hier zelf niet de juiste stappen in kunnen maken, dan kan ik je helpen jouw patronen te doorbreken en de weg naar je hart vrij te maken.

Om jouw moed aan te spreken heb ik hieronder een lied geplaatst dat jij gratis mag downloaden. Beluister het ten minste 5 keer (in 5 dagen) en het liefst met hoofdtelefoon om het goed te integreren.

Over Jolanda Koppe

Jolanda begeleidt jou naar je diepste verlangen, zodat je weer een duidelijke richting gaat volgen vanuit jouw zielskwaliteiten en levensmissie.

Gerelateerde artikelen

Trots zonder oordeel

Trots zonder oordeel

Ken jij dat overweldigend gevoel van trots zijn op jezelf? Je straalt van binnenuit en dat heeft direct effect op je hele lichaamshouding: Je voelt je groter en sterker, waardoor je rug en schouders vanzelf rechttrekken. Wist jij dat er twee vormen van trots bestaan? Namelijk: Afhankelijke en onafhankelijke trots. Hieronder lees je wat het verschil is en hoe dat verband houdt met de waardeoordelen over jezelf.

lees verder
Het verlies van je authenticiteit

Het verlies van je authenticiteit

Op het moment dat je zelfbeeld niet klopt met wie jij werkelijk als ziel bent, verlies je je authenticiteit. Je neemt het evenbeeld van de ander aan als jouw zelfbeeld, omdat jouw oerbrein nog steeds gelooft dat je de groep nodig hebt om veilig te zijn. Je past je aan en ontkent hiermee een deel van je eigen behoeften, waarden en kwaliteiten.

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin